ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КОМБАТАНТІВ В УМОВАХ ВЧИНЕННЯ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ

Автор(и)

  • Геннадій Олексійович Чорний Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0003-1649-6437

DOI:

https://doi.org/10.21564/2786-7811.3.287715

Ключові слова:

комбатант, воєнні злочини, психологія поведінки

Анотація

У статті дослідженно психологічні особливості, які притаманні комбатантам в умовах вчинення воєнних злочинів. Актуальність обраної теми обумовлена збройним конфліктом, що триває на сході України, а також важливістю поставлених правозахисникам завдань, які виникли у зв’язку із останнім. Автор зазначає, що воєнний злочин – це міжнародний злочин, що умисно чи з грубої необережності вчиняється комбатантом та прирівняними до них особами чи по відношенню до них цивільною особою під час збройного конфлікту і полягає у масовому і серйозному порушенні норм міжнародного гуманітарного права та посягає на підзахисних осіб, їх права чи найважливіші принципи міжнародного гуманітарного права. Поняття «комбатант», на думку автора - це особи, які можуть брати безпосередню участь у воєнних діях та входять до складу збройних сил сторін. Термін «комбатант» застосовується під час міжнародного збройного конфлікту й поширюється на: - особовий склад ополчень і добровільних загонів, якщо вони відповідають таким умовам: - знаходяться під командуванням особи, відповідальної за своїх підлеглих; -мають закріплену відмітну емблему, яка може бути розпізнана на відстані; -відкрито носять зброю; -ведуть бойові дії відповідно до законів і звичаїв війни; - жителів території, що не була окупована, які при наближенні ворога добровільно взялися за зброю для того, щоб чинити опір військам, що вторглися, але не мали часу самоорганізуватися (якщо вони відкрито носять зброю і дотримуються законів і звичаїв війни). Таким чином, звертається увага на те, що в поняття комбатант входять не лише регулярні збройні сили, а й інші суб’єкти. В процесі розслідування воєнних злочинів слідчий, прокурор так чи інакше змушений торкатися психологічних аспектів діяльності учасників бойових дій. Така психологічна особливість як неможливість порівняння слідчим власного досвіду психологічних переживань в тій чи іншій ситуації із досвідом злочинця, також підкреслює важливість дослідження психології комбатантів. Усвідомлення і розуміння основ, витоків поведінки комбатантів, визначення причин їх мотивації при прийнятті рішень про вчинення злочину на полі бою, аналіз їх цілей, а також психічного стану суб'єкта - все це є важливим при вивченні особистості злочинця, дослідженні сукупності психологічних властивостей, які визначили суб'єктивну необхідність і можливість здійснення людиною кримінально караних діянь. Також психологічне вивчення особистості злочинця в зазначеному аспекті необхідне для призначення справедливого і достатнього покарання.

Посилання

Барко В.І., Ірхін Ю.Б., Нещерет Т.В., Шаповалов О.В. Професіографічний опис основних видів діяльності в органах внутрішніх справ України: Практичний посібник. Київ: Київський нац. ун-т внутр. справ, ДП “Друкарня МВС”, 2007. 100 с.

Заява Прокурора Міжнародного кримінального суду панi Фату Бенсуди щодо закiнчення попереднього розслідування у справі "Ситуація в Україні". URL: https://www.icc-cpi.int/Pages/item.aspx?name=201211-otp-statement-ukraine&ln= Ukrainian. (дата звернення до ресурсу: 20.11.2021).

Гарбар О., Конопкін А., Кореньков О., Мовчан С. Збройний конфлікт в Україні: військова підтримка незаконних збройних формувань «ДНР» та «ЛНР» з боку Російської Федерації. Київ: Українська Гельсінська спілка з прав людини. 2018. 40 с.

Репецький В. М., Лисик В. М. Поняття та ознаки воєнних злочинiв. Альманах міжнародного права. 2009. № 1. С. 120-125.

Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 № 2341-III. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2341-14. (дата звернення до ресурсу: 20.11.2021).

Про порядок виконання норм міжнародного гуманітарного права у Збройних Силах України: Наказ Міністерства оборони України від 23.03.2017 № 164. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0704-17. (дата звернення до ресурсу: 20.11.2021).

Дем'яненко В., Ясперс К.Т. Політична енциклопедія. Киъв:Парламентське видавництво, 2011. 800с.

Фрезер Ж.-Ж. Истоки поведения человека на войне. Проанализировать и предупредить нарушения МГП. URL:https://www.icrc.org/ru/doc/resources/documents/publication/ publication-behaviour.htm. (дата звернення до ресурсу: 20.11.2021).

Истоки сдержанности на войне. URL:https://www.icrc.org/ru/document/istoki-sderzhannosti-na-voyne-1. (дата звернення до ресурсу: 20.11.2021).

Числіцька О. В. Соціально-психологічна адаптація військовослужбовців, що приймали участь у бойових діях (антитеррористичній операції). Вісник Національного університету оборони України. 2015. № 3 (46). С. 338-343.

Тітаренко Д. С Захисні механізми психіки. Проблеми екстремальної та кризової психології. 2009. № 6. С.182-192.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-06

Номер

Розділ

Статті