СВОБОДА СЛОВА В ДЕМОКРАТИЧНІЙ ДЕРЖАВІ: КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ ОГЛЯД

Автор(и)

  • Інна Костянтинівна Полховська Полтавський юридичий інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0003-0998-4686

DOI:

https://doi.org/10.21564/2786-7811.1.287610

Ключові слова:

демократія, права людини, свобода слова, толерантність, обмеження свободи слова

Анотація

У статті здійснено конституційно-правовий огляд свободи слова в Україні та країнах розвиненої демократії. Проаналізовано позиції вітчизняних і зарубіжних науковців з окресленої проблематики, міжнародно-правові акти, норми чинного законодавства України, рішення Конституційного Суду України та Європейського Суду з прав людини. Наголошено на відмінностях розуміння і правового регулювання свободи слова в традиції європейського й американського конституціоналізму.
Зазначено, що сучасні держави гарантують широкий каталог прав і свобод особи. Беззаперечною ознакою саме демократичної держави є гарантування права на свободу думки і слова, вільного вираження своїх поглядів і переконань, зокрема свобода преси. Його розвиток відбувався з утвердженням конституціоналізму в світі, адже вже перші конституції й декларації з прав людини закріпили його в якості стандарту демократії. Повною мірою дослідження змісту права на свободу думки і слова вітчизняними вченими стало можливим після здобуття незалежності й прийняття Конституції України. Наразі це право закріплено на рівні основних міжнародно-правових актів з прав людини, проголошено Основним Законом України.
Зауважено, що розвиток суспільних відносин, утвердження четвертого покоління прав людини в аспекті розширення меж індивідуальної свободи, міждержавне й міжкультурне спілкування, а також спілкування завдяки всесвітній мережі інтернет, зумовлюють необхідність подальшого наукового пошуку змісту цього права, а також можливих підстав його обмеження. Так, багатонаціональним демократичним державам, якою є Україна, притаманні розмаїття культур, релігій та способу життя. За таких умов виникає потреба узгодження свободи вираження поглядів з іншими правами, такими як свобода думки, слова, совісті та релігії, або з правом не бути підданими дискримінації. Баланс інтересів і мирне співіснування у багатокультурному суспільстві можливі завдяки належному рівню толерантності, а також правовим обмеженням, які є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я чи моралі, для захисту репутації чи прав інших осіб.

Посилання

Речицький В. Імператив толерантності – витоки і становлення. Філософія права і загальна теорія права. 2016. № 1 – 2. С.37 – 52.

Фукуяма Ф. Ідентичність. Потреба в гідності й політика скривдженості (пер. з англ. Т. Сахно). К.: Наш Формат, 2020. 192 с.

Лук’янов Д. Свобода слова vs релігійні свободи: пошук нових кордонів толерантності. Філософія права і загальна теорія права. 2016. № 1 – 2. С. 67 – 76.

Речицький В. Про цензуру (з приводу перевірки на відповідність Конституції України окремих положень законів України «Про кінематографію» та «Про телебачення і радіомовлення»). URL:http://khpg.org/1550672973 (Дата звернення: 20.03.2021).

Свобода преси: Рішення Верховного Суду США: пер. з англ. / під ред.: М. Гаррісон, С. Гілберт. Київ: Оптима, 2004. 276 с.

Свобода вираження поглядів у практиці Європейського Суду з прав людини.URL:https://cedem.org.ua/articles/svoboda-vyrazhennya-poglyadiv-u-praktytsi-yevropejskogo-sudu-z-prav-lyudyny/ (Дата звернення: 20.03.2021).

Щорічна доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні. 2020 р. С. 63-80. URL: https://ombudsman.gov.ua (Дата звернення: 20.03.2021).

Інститут масової інформації: сайт URL: https://imi.org.ua/monitorings/229-vypadkiv-porushen-svobody-slova-imi-zafiksuvav-v-ukrayini-u-2020-rotsi-i36905. (Дата звернення: 20.03.2021).

Reportes without borders: сайт URL: https://rsf.org/en/ranking. (Дата звернення: 20.03.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-06

Номер

Розділ

Статті